Romana - Español

   romana   esp

VISITA

United States 72.9% United States
Spain 20.0% Spain
Romania 2.5% Romania
France 0.8% France
Brazil 0.6% Brazil
Canada 0.5% Canada
Italy 0.5% Italy
United Kingdom 0.4% United Kingdom
Germany 0.4% Germany
Russian Federation 0.3% Russian Federation
Total:   87  Countries

035220

Today: 3
Yesterday: 8
This Week: 3
This Month: 237
Last Month: 182

Biserica Ortodoxa Romana, simbol al

multiculturalismului in Getafe.

 

Carmen Tello Chato

vezi articolul original

ver articulo en español

Comunitatea Romana din Getafe depaseste peste 2500 persoane, majoritatea dintre ei, fiind credinciosi ai Bisericii Ortodoxe. Aceasta religie, este a doua ca marime din lume, dupa cea catolica, sumand peste 225 milioane de credinciosi in toata lumea. Cristian Mihail este de 3 ani preotul Bisericii Ortodoxe din Getafe, la care participa in fiecare duminica, aproximativ 70 credinciosi.

 


Cristian Mihail, preotul Bisericii Ortodoxe Romane din Getafe

 

Crisian a inceput ca si preot in Transilvania unde a slujit timp de 8 ani, inainte de a se muta in Spania. Este casatorit si are doi copii, caracteristica care spune "uimeste pe majoritatea spaniolilor", obisnuiti ca preoti sa mentina juramantul de castitate. Considera casatoria ca un lucru foarte important pentru a intelege situatiile si problemele cu care se confrunta familiile. Ne spune ca inainte de a veni in tara noastra nu cunostea limba, in schimb cunostea engleza si franceza.

Pastorul explica ca: "sensul bisericii, este mai ales ca si copii sa pastreze radaciniile si limba lor". Spune ca  multi din copii romaniilor care locuiesc in localitate s-au nascut in Spania si limba lor principala este spaniola, care o folosesc pentru a se juca si la scoala. Este foarte important pentru ei ca noile generatii, chiar daca sunt spanioli, sa tina seama de originiile lor si sa le transmita mai departe.

 

Mihail multumeste societatii spaniole pentru cat este de deschisa fata de alte culturi. Comunitatea romaneasca mentine foarte bune relatii cu primaria, care le-a permis pentru al treilea an, sa sarbatoreasca Pastele in Centru Sportiv Juan de la Cierva, unde au participat aproximativ 1.000 persoane, de origine romana, rusa, bulgara si din Estul Europei. Sunt in relatii foarte bune cu preotii bisericii vecine si cu Episcopia Catolica din Getafe. Afirma ca "Getafe este un bun exemplu de armonie intre toate nationalitatiile".

Comunitatea romana, potrivit preotului, are nevoie sa transmita si sa mentina obiceiurile. Pentru aceasta, a cerut Primariei Getafe o parcela pentru a construi o Casa de Cultura Romana si o Biserica. Sublineaza multiculturalismul in Spania si importanta de a cunoaste fiecare dintre societatiile cu care traim.

Multi romani traiesc de mai bine de 10 ani in tara noastra, de aceea se simt ca si acasa si foarte acceptati de localnici. Cristian recunoaste ca conationalii lui au simtit severitatea crizei, dar se descurca cu lucrul si copii sunt adaptati foarte bine in scoli. Considera de foarte mare importanta ca cei mai mici sa se simta spanioli.

Foarte multi romani pleaca din tara lor in cautarea unui viitor mai bun in Spania. Fiecare persoana care pleaca din tara lui pentru a incepe o noua viata departe, are nevoie de un sprijin. Biserica cu credinciosii sai ofera acest prim ajutor de care toti au nevoie pentru a incepe o situatie noua, dand informatiile necesare si ajutandu-i sa faca parte dintr-un grup. Cu timpul, multi cetateni straini se vor stabili, lasand locurile natale  ca si loc pentu petrecerea vacantelor.

vezi articolul original

ver articulo en español